Біблійна школа духовного вдосконалення Єпископа Олега Ведмеденка
  на головну    укр   рус      Вчення Господнє полягає в єдиному слові: ВОЗЛЮБИ! Возлюби, а для цього СМИРИСЬ, а отже прийми ближнього свого та обставини свого життя такими, які вони є: без гніву і роздратування, без страху і тривоги, без гордощів та образи.
ПОШУК В РОЗДІЛІ СТАТТІ:

Стаття № 102: Пам’ятка для тих, хто шукає спасіння


“Господь любить людей, але посилає (точніше – допускає) скорботи, щоб люди пізнали немічність свою та смирилися, і за смирення своє прийняли Святого Духа. А з Духом Святим – все добре, все радісне, все прекрасне (!).

Інший багато страждає від злигоднів та хвороб, але не смиряється, і тому без користі страждає. А хто смириться, той усякою долею буде задоволений, тому що Господь – його багатство та радість, і всі люди дивуватимуться красі душі його.

Ти кажеш: у мене багато горя... Але я тобі скажу, або краще Сам Господь каже: смирися – і побачиш, що твої біди перетворяться у спокій, так що ти й сам дивуватимешся і мовиш: чому ж я раніше так мучився та побивався?!

Але тепер ти радієш, тому що смирився, і прийшла благодать Божа! Тепер ти хоч би й один сидів у бідності – радість не відійде від тебе, тому що на душі у тебе мир, про який Господь сказав: «Мир Мій даю вам...» Так усякій смиренній душі Господь дає мир.

Душа смиренного, як море. Кинь в море камінь – він на хвилину збурить злегка поверхню, а після потоне в глибині його.

Так скорботи потопають в серці смиренного, тому що з ним сила Господня...” (Преподобний старець Силуан Антонов)




Якщо у вас, або в вашій сім’ї виникли проблеми (як правило, чотири “гори”, чотири стіни проблем зводить навколо нас сатана, тим самим вганяючи у глухий кут: це проблеми зі здоров’ям, матеріальні, сімейні та на роботі), то: насамперед – почніть з себе!..

1. У тому, що сталося, не звинувачуйте нікого, окрім себе самих. Ми заслужили це як плату за гріхи наші, рівно ж і батьків та дідів наших, – або ж це випробування праведності, горнило іспиту, прийом вдосконалення.

(Взагалі в існуванні будь-якої життєвої проблеми, зазвичай, винні четверо. Насамперед – це ти сам, бо “кожен із нас сам за себе дасть відповідь Богові” (Послання апостола Павла до Римлян, 14 розділ, 12 вірш). Потім батьки, позаяк не навчили. Відтак середовище, соціум, суспільство, в якому живемо. І, нарешті, церква, якщо не виконала властиву їй роль – дзеркала духовності, школи смиренномудрості, криниці благодаті. Роль совісті цього суспільства...)

Тому що Господь, Бог наш – Бог щедрий і милосердний, довготерпеливий та багатомилостивий. Він прощає грішника, загладжує провину та переступи наші, – однак не залишає нас без покарання. “Бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей…” (Вихід, 20 розділ, 5,6 вірші)

У будь-якому випадку, Бог допускає нам скорботи для того, аби показати нам немічність нашу, і смирити нас, грішних і твердошиїх. Через смирення ж – дати силу очищення та спасіння: благодать Всесвятого Духа, нетварну божественну енергію. Бо ж “Бог противиться гордим, а смиренним – дає благодать...” (Послання апостола Якова, 4.6)

Скорбота → смирення → духовна сила → внутрішній мир → спасіння.

Просто усвідомте це…

2. Тепер передусім щиро розкайтеся, пам’ятаючи, що покаяння – то початок смирення, ключ до дверей нашого спасіння: “Господи, прости мені, тяжко згрішив я перед Тобою!..”

3. Зречіться себе, смиріться, повністю віддайтесь, довіртеся Богові. Відкрийте двері серця свого перед Тим, Хто стукає. Впустіть Христа в своє серце із миром. Це називається смиренням серця. Це називається – спасінням:

“В руки Твої, Господи, віддаю дух, душу й тіло мої! Здоров’я моє, сім’ю мою, роботу мою, достаток, добробут та безпеку мої. Ти ж мене благослови, Ти мене помилуй, і життя вічне даруй мені. Амінь. Слава Богу, що не гірше! Дякую Тобі, Господи, бо заслуговував поганішого...”

4. Обов’язково перервіть родове прокляття, від щирого серця простивши усіх, хто згрішив перед вами та вашим родом, і від щирого серця – хай і мислено – попросивши прощення у всіх, перед ким згрішили ви й рід ваш (див. Додаток 6, “Молитва на переривання прокляття роду”, моєї книги “Нехай буде воля Твоя”: http://vedmedenko.org.ua/books/book5.doc ).

5. Людина створена на образ Божий. Бог є Дух – і людина, за образом Божим, є дух. Бог Триіпостасний: Отець, Син, Дух Святий, – і людина, за образом Божим, також триіпостасна. Людина є дух, який має душу (розум, волю, емоції), і живе в тілі.

Таким чином, для того, аби справа очищення, освячення, спасіння нашого була плідною, необхідна праця над усіма трьома складовими нашого єства:

для духа – це молитва;

для душі – слово Боже та духовна (у т.ч. святоотцівська) література;

для тіла – піст (середа, п’ятниця та інші визначені дні) і, як свідчить досвід (у тому числі й мій особистий), чудово слугує тут холодна вода та спілкування з природою.

Пам’ятаймо: це – неодмінні складові успішного духовного діяння. Розпочніть щоденний подвиг свій! (див. Розділ 6, “Практичні поради протягом дня”, моєї книги “Нехай буде воля Твоя”: http://vedmedenko.org.ua/books/book5.doc ). Встановіть відповідний режим дня, і пильнуйте триматися його.

6. Почніть жити літургійним життям:

“Пам’ятай день спокою, щоб святити його. Шість днів працюй і роби всю працю свою, а день сьомий – спокій для Господа, Бога твого...” (IV заповідь закону Божого, див. Вихід, 20.9,10). У недільні та святкові дні не наважуйтеся робити жодної справи, але поспішіть до храму Божого – сповідайтесь, причастіться святих тайн тіла й крові Христових.

Подайте записку-прохання про спасіння своє і домашніх на літургійну молитву. Бо “де двоє чи троє в Ім’я Моє зібрані – там Я серед них”, говорить Господь (Євангеліє від Матвія, 18.20), та “дуже могутня ревна молитва праведного” (Якова, 5.16). А хай і один, але праведник в храмі під час спільної молитви таки знайдеться...

Знайдіть собі доброго духівника – досвідченого й досконалого порадника та молитвеника; найліпше, якби такий виявився серед священнослужителів Церкви.

Постійно, щонеділі відвідуйте біблійну або катехізаційну школу для дорослих (діти – дитячу недільну школу), бо ж “віра від слухання, а слухання через Слово Христове” (Послання апостола Павла до Римлян, 10.17), та “Не кидаймо збору свого, як то звичай у деяких, але заохочуймося...” (До Євреїв, 10.25).

7. Так здійснюйте спасіння ваше – ідіть ясним і суворим шляхом віри, шляхом смирення й аскези, пам’ятаючи що суть подвигу святого трудівництва християнського полягає у постійному, напруженому і свідомому пошуку Бога в собі через духовне відчуття благодаті. Вона ж подається нам в покаянні, самозреченні, смиренні й любові. І хай допоможе нам в цьому Господь…



www.vedmedenko.org


Наші групи в соціальних мережах:

Facebook: Олег Ведмеденко

Вконтакте: Олег Ведмеденко

Наші блоги в соціальних мережах. Додавайтесь: