Біблійна школа духовного вдосконалення Єпископа Олега Ведмеденка
  на головну    укр   рус      Вчення Господнє полягає в єдиному слові: ВОЗЛЮБИ! Возлюби, а для цього СМИРИСЬ, а отже прийми ближнього свого та обставини свого життя такими, які вони є: без гніву і роздратування, без страху і тривоги, без гордощів та образи.
ПОШУК В РОЗДІЛІ СТАТТІ:

Стаття № 123: Смирення серця, або шлях духовного вдосконалення


«Світ лежить у злі», – прорік святий апостол Іоанн Богослов близько двох тисяч років тому. Світ лежить у злі і донині. І не лише світ світський, «язичницький», але й релігійний. Сьогодні з усією очевидністю виявилася зміїна перемога світового зла саме в релігії, в номінальній церкві.

По-перше, спотворено божественне вчення Христове – як форма його, так і зміст. Якщо говорити про форму, то фактично забутим, втраченим виявилася мова притчі, мова алегорії, – духовна символіка Святого Письма. А що стосується змісту, то давно вже відкинута й ключова ідея християнства – ідея невипромінювання зла, вчення смирення Христового, як шлях здобуття внутрішньої свободи. Таким чином, прихованою виявилася сама істина, спотворений явлений Ісусом Христом Шлях.

І, по-друге, – помінялися місцями шлях і засоби спасіння: дух і буква, зміст і форма, віра й обряд...

Тут я хочу торкнутися першої, і то найважливішої перемоги сатани, а саме спотворення, викривлення шляху спасіння. Настав час знову готувати дорогу для Господа – «прямими робити стежки Йому»...

Чотири гори проблем зводить «князь світу цього» у нашім житті. Це проблеми зі здоров`ям, матеріальні, в сім`ї та на роботі (або пов`язані з її відсутністю). В результаті людина виявляється затиснутою обставинами з усіх сторін – загнаною в пастку, у глухий кут. А ворог роду людського ще й накидає петлю на шию: «На, вішайся, бідаче!..» Господь же простягає руку згори й кличе: «Прийдіть до Мене, усі змучені й обтяжені гріхами й проблемами своїми, і Я заспокою вас...»

Як звільняє нас Господь, чим підбадьорює, чим утішає? Чим очищує, зміцнює і благословляє? Яким чином може Він змінити обставини життя нашого? Єдино – силою Духа Святого! Духовною енергією життя, добра, любові, яку Церква іменує благодаттю.

Як же здобути цю благословенну, благодатну силу Божу? Як знайти її?

Немає іншої драбини в небо, інших дверей у царство Сили, окрім дверей смирення. У ньому весь шлях Христів – шлях духовного вдосконалення, шлях спасіння. Камінь, що занедбали будівничі, став наріжним каменем...

«Я дорога, і правда, і життя…» (Євангеліє від Івана, 14 розділ, 6 вірш)

«Навчіться від Мене, бо Я тихий і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим…» (Від Матвія, 11.29)

«Шукайте Господа всі покірні землі, хто виконує право Його. Шукайте правди, шукайте смирення...» (Софонія, 2.3)

«Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать...» (Послання апостола Якова, 4.6)

«Ось Агнець Божий (агнець, або ягня – символ смирення, найсмиренніше створення на землі. – О.В. ), що на Себе гріх світу бере (що віддав своє життя, аби явити нам шлях спасіння. – О.В. )...» (Від Івана, 1.29)

«Він є камінь (камінь смирення, камінь спасіння. – О.В. ), що ви, будівничі, відкинули, але каменем став Він наріжним, і немає ні в кім іншім спасіння...» (Дії святих апостолів, 4.11)

«А ми проповідуємо Христа розп`ятого (смиренного. – О.В. ), для юдеїв (для віруючих. – О.В. ) спокуса, а для греків (для невіруючих. – О.В. ) – безглуздя; для самих же покликаних (до спасіння. – О.В. ), юдеїв та греків, – Христа, Божу силу і Божу премудрість...» (Перше послання апостола Павла до Коринфян, 1.23,24)

«Я двері (двері смирення. – О.В. ): хто увійде Мною, той спасеться, і ввійде (в царство Духа, в царство Світла, в царство Боже. – О.В. ), і вийде (з пекла пристрастей і бажань, з країни рабства гріха, з влади князя світу цього. – О.В. ), і пасовисько (благодаті. – О.В. ) знайде...» (Від Івана, 10.9)

«Істинно, істинно кажу вам: хто не дверима (смирення. – О.В. ) входить в кошару (в церкву Божу святу. – О.В. ), але перелазить деінде, той злодій і розбійник (бо обкрадає самого себе, позбавляє себе спасіння. – О.В. )» (Від Івана, 10.1).

«Лагідний і смиренний серцем Христос, і той, хто має Його мешканцем, знає, що через Нього він отримав і смиренність; краще ж, що смирення – це Сам Він... » (Преподобний Симеон Новий Богослов. Божественні Гімни)

Христос прийшов на землю, аби явити нам єдиний шлях спасіння. До Бога не приходять інакше, як тільки через Христа. Отець (Бог) – через Сина (через смирення Христове в нас) – Духом Своїм Святим (духом благодаті) діє й спасає. В небо божественної любові, в небо Сили, можна піднестися лише на повітрі смирення Христового, на хмарі благодаті. До Отця – через Сина – Духом Святим. Ім`я Отця – Любов. Ім`я Сина – Смирення. Бог Дух Святий – Дух Смирення й Любові...

Сьогодні світ буквально потерпає від внутрішнього безсилля. На кожному кроці тільки й чуємо: «Ніби і їм, не скажу що мало, і сплю достатньо, і ось, щойно з відпустки, – та дарма, вже вранці прокидаюся втомленим... Не допомагають ні кава, ні вітаміни, ні стимулятори, ні транквілізатори... Немає сили! Що робити?..»

З`ясуймо раніш, у чому основа цієї глобальної хронічної слабкості нової цивілізації? В чому причина її? А вона – у відсутності внутрішньої позитивної духовної сили, у відсутності благодаті... Чому ж немає благодаті? А тому, що немає початку її – смирення. А чому немає смирення? Адже Євангеліє благодаті – смирення, як шлях здобуття внутрішньої сили, – давним-давно проповідане по всьому світу? А тому, що сьогодні втраченим виявилось справжнє розуміння (по духу) божественного вчення. Це якраз те, з чого ми й почали: «Погине народ Мій за те, що не має знання: тому, що знання ти відкинув, відкину й тебе...» (Книга пророка Осії, 4.6)

Шлях духовного вдосконалення – шлях смирення серця, невипромінювання зла, – був представлений Ісусом Христом понад дві тисячі років тому. Сьогодні ж ми практично втратили розуміння самої суті цього поняття – «смирення Христове», – і плутаємо його з рабською покірністю або ж з злочинною бездіяльністю, з ганебним догідництвом чи з низькопоклонством, з холодною байдужістю чи з святенницькою єлейністю. Ні ж-бо!

Смирення – це пошук миру.

Смирення – це внутрішня доброта.

Смирення – це активна життєва позиція, а не опущення рук.

Смирення – це не погодження зі злом або життєвими труднощами. Смиренно можна, а часто й просто необхідно сказати – «ні».

Смирення – це прийняти (не погодитися, а саме прийняти) ближнього свого та обставини свого життя такими, які вони є: без гніву й роздратування, без страху й тривоги, без гордощів і образи. З миром...

Не важливо, що тебе оточує, – важливо як ти до цього ставишся. У нас виникли проблеми? – давайте повернемося до них обличчям. Роби, що належить, і хай буде, що буде – на волю Божу, – ось головний принцип смирення. «Смиренням перемагай ворогів» – навчає старець Силуан.

Смирення – це одкровення серця. Смирення – це духовне відчуття. Розкритися перед небом у самозреченні і любові. Розкритися духовно, містично, внутрішньо. Смирення серця і чиста молитва духа – це-то і є явлений Ісусом Христом шлях…


Слово Боже про смирення:

«Господи, Ти чуєш бажання вбогих, підкріпи серце їхнє, відкрий вухо Твоє…» (Пс.9:38)

«Близько Господь до скорботних серцем, і смиренних духом Він спасає…» (Пс.33:19)

«Жертва Богові — це дух упокорений, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш…» (Пс.50:19)

«Смиренних підносить Господь, а нечестивих принижує до землі…» (Пс.146:6)

«Бо любить Господь людей Своїх і смиренних підносить до спасіння…» (Пс.149:4)

«Якщо з кощунників Він насміхається, то смиренним дає благодать…» (Пр.3:34)

«Прийде пишність, та прийде й ганьба, а з смиренними мудрість…» (Пр.11:2)

«Страх Господній навчає мудрості, і славі передує смирення…» (Пр.15:33)

«Перед падінням підноситься серце людини, а смирення передує славі…» (Пр.18:12)

«За смиренням іде страх Господній, багатство і слава і життя…» (Пр.22:4)

«Гордість людини принижує її, а смиренний духом здобуває шану…» (Пр.29:23)

«Бо так говорить Вишній і Звеличений, Який вічно живе, – Святий ім’я Його: Я живу на висоті небес і у святилищі, й також із упокореними і смиренними духом, щоб оживляти дух смиренних і оживляти серця упокорених…» (Іс.57:15)

«А ось на кого Я спогляну: на смиренного і скрушеного духом і на того, хто тріпоче перед словом Моїм…» (Іс.66:2)

«Благословляйте, праведні і смиренні серцем, Господа, оспівуйте і прославляйте Його повіки…» (Дан.3:87)

«О, людино! сказано тобі, що – добро і чого жадає від тебе Господь: діяти справедливо, любити діла милосердя і смиренномудро ходити перед Богом твоїм…» (Мих.6:8)

«Шукайте Господа, всі смиренні землі, які виконують закони Його; шукайте правду, шукайте смиренномудрість; можливо, ви сховаєтеся у день гніву Господнього…» (Соф.2:3)

«Але залишу серед тебе народ смиренний і простий, і вони будуть уповати на ім’я Господнє…» (Соф.3:12)

«Візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим…» (Матв.11:29)

«І сказала Марія: величає душа Моя Господа, і зрадів дух Мій у Бозі, Спасі Моїм, бо зглянувся на смирення раби Своєї…» (Лук.1:46-48)

«І милість Його з роду в рід на тих, що бояться Його. Явив могутність руки Своєї, розсіяв гордовитих у помислах сердець їхніх; скинув сильних з престолів і підніс смиренних…» (Лук.1:50-52)

«І, коли вони прийшли до нього, він сказав їм: “Ви знаєте, що я з першого дня, як прийшов в Асію, весь час перебував з вами, служив Господеві з усякою смиренномудрістю і з рясними сльозами серед спокус, що я їх зазнав через підступи…» (Дії.20:18,19)

«Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать…» (Як.4:6)

«І нарешті, будьте всі однодумні, милостиві, братолюбні, милосердні, дружелюбні, смиренномудрі...» (1Петр.3:8)

«Одягніться у смиренномудрість, бо Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать…» (1Петр.5:5)

«Будьте однодумні між собою; не звеличуйте себе, а наслідуйте смиренних; не будьте зарозумілі…» (Рим.12:16)

«Але Бог, Який утішає смиренних, утішив нас прибуттям Тита…» (2Кор.7:6)

«З усякою смиренномудрістю й лагідністю та довготерпінням, терплячи один одного з любов’ю…» (Еф.4:2)

«Нічого не робіть з суперництва або чванливості, але в смиренномудрості шануйте один одного вищим за себе…» (Фил.2:3)

«Отже, вдягніться, як обрані Божі, святі та улюблені, в милосердя, благість, смиренномудрість, лагідність, довготерпіння...» (Кол.3:12)


www.vedmedenko.org.ua

Наші групи в соціальних мережах:

Facebook: Олег Ведмеденко

Вконтакте: Олег Ведмеденко

Наші блоги в соціальних мережах. Додавайтесь: