Біблійна школа духовного вдосконалення Єпископа Олега Ведмеденка
  на головну    укр   рус      Вчення Господнє полягає в єдиному слові: ВОЗЛЮБИ! Возлюби, а для цього СМИРИСЬ, а отже прийми ближнього свого та обставини свого життя такими, які вони є: без гніву і роздратування, без страху і тривоги, без гордощів та образи.
ПОШУК В РОЗДІЛІ СТАТТІ:

Стаття № 132: НОША МИНУЛИХ ГРІХІВ


Якось до Ісуса привели одну грішницю, та й сказали, Його випробовуючи: “Оцю жінку, Учителю, зловлено на гарячому вчинку перелюбу... Мойсей же в Законі звелів нам таких побивати камінням. А Ти що говориш?..” А Ісус, нахилившись додолу, по землі писав пальцем, тим самим вказуючи, що відає Бог – і про неї, й про них, що так само грішать чи не більше за неї (лиш до часу таємно). Усе пишеться в пам’ятній книзі – всі наші тиняння гріховні та сльози покутні. Як свідчить Давид в золотому своєму псалмі: “Полічив Ти тиняння моє, помісти ж мої сльози перед Собою, чи ж вони не записані в книзі Твоїй?” (Псалом 55(56), 9 вірш)... І коли ті фарисеї не переставали питати Його, Він підвівся й промовив до них: “Хто з вас без гріха, нехай перший на неї той каменем кине!..” А вони це почувши, й сумлінням докорені, стали один по одному виходити, почавши з найстарших та аж до останніх. І зоставсь Сам Ісус і та жінка, що стояла всередині... І підвівся Ісус, і нікого, крім жінки, не бачивши, промовив до неї: “Де ж ті, жінко, що тебе оскаржували? Чи ніхто тебе не засудив?” А вона відказала: “Ніхто, Господи...” І сказав їй Ісус: “Не засуджую й Я тебе. Іди собі, але більш не гріши!..” (Євангеліє від Івана, 8 розділ, 3-11 вірші).

Хто з нас без гріха? Коли хвалимося, ніби гріха не маємо, то себе обманюємо, і немає в нас правди – свідкує Іван Богослов. Та за щире покаяння стирає Бог усі гріхи наші з книги пам’ятної, як і Христос стирав писане перстом на землі. Немає гріха, який би міг перемогти милосердя Господнє! Навіть розбійник, що в останню хвилину покаявся, й не міг уже ділами рук своїх виправити вчинене, був повністю прощений Господом...

“Я є Той, хто стирає провини твої ради Себе, а гріхів твоїх не пам’ятає!”, – говорить Господь. Аби тільки покаяння твоє не зосталось без плоду. Аби лишень “йшов, але більш не грішив”. Аби зрікся себе ради праведності та досконалості, й тим почав уже справу спасіння свого. Господь обманутим не буває – Він читає серця...

Та буває і так, що людина ніби й розкаялась щиро, і простив її Бог, а досада від вчиненого колись гнітить душу, не дає рухатись далі. Знову й знову сповідує вона той самий гріх, але марно... Що це? У чому причина? Такий стан – це ніщо інше, як дія “стріли вогняної”, що її лукавий князь посилає нам в спину, аби зупинити, аби через збентеження духа та відчай викрасти наше спасіння. Отрута, що нею змащена ця стріла – недовіра до Бога; жало ж її – наше незнання волі Його, слова Його. (У моєму Посібнику з духовного діяння для тих, хто шукає досконалості, “НЕХАЙ БУДЕ ВОЛЯ ТВОЯ”, вміщені додатки з біблійних цитат на різні теми, зокрема й на таку: “Комплекс неповноцінності від минулих гріхів, відчай, зневіра”. Бажаючих дістати цю книгу в свою бібліотеку прошу писати на адресу: Протодиякону Олегу Ведмеденку, Біблійна школа духовного вдосконалення, а/с 18, Луцьк-21, Україна, 43021 /www.vedmedenko.org/).

“Віра – від слухання слова Христового”, – мовить апостол Павло. Тож візьмімо щита віри, яким зможемо погасити усі огненні стріли лукавого; візьмімо ж і шолома спасіння, і меча духовного, який є Слово Боже. Пам’ятаймо й оце: Бог прощає грішника, хоча не полишає його без покарання. Що ж до пошкодження від минулих гріхів – це наша плата за досвід. А без досвіду – чи змогли б послужитися ближньому?..


Наші групи в соціальних мережах:

Facebook: Олег Ведмеденко

Вконтакте: Олег Ведмеденко

Наші блоги в соціальних мережах. Додавайтесь: