Біблійна школа духовного вдосконалення Єпископа Олега Ведмеденка
  на головну    укр   рус      Вчення Господнє полягає в єдиному слові: ВОЗЛЮБИ! Возлюби, а для цього СМИРИСЬ, а отже прийми ближнього свого та обставини свого життя такими, які вони є: без гніву і роздратування, без страху і тривоги, без гордощів та образи.
ПОШУК В РОЗДІЛІ СТАТТІ:

Стаття № 55: Азбука віри


Запитання читача:
Люди різних конфесій вірять в різні догмати. Це, безумовно, роз’єднує їх, але це і дозволяє кожному чіткіше зрозуміти основні положення і принципи своєї віри. Для одних догмати – дорожні знаки на шляху до Бога. Для інших – ідоли. Нарешті, треті висмикують догмати-знаки і починають лупити ними по голові оточуючих: ах ти, такий-сякий єретик!..

Відповідь:
Догмат (грецькою dogma, dogmatoV – “думка”, “вчення”, “визначення істини”) є азбукою віри. Важко навчитись читати, не вивчивши перше букв і складів. Та біда, якщо людина вивчила буквицю, але читати, бачити за буквами приховане, власне зміст написаного, так і не навчилася. З цього приводу прекрасно висловився отець Церкви святий Кирило Єрусалимський. Він каже, що існує два ступені віри: “віра догматична, погодження душі” (Тобто згода розуму й волі новонаверненого з визначеннями істини Церкви), – вона від людей. Але це тільки засіб здобути іншу віру, “дар благодаті, який дається Христом” Ця віра вища за людську міру, вона просвічує душу і дає їй споглядання Бога й передчуття небесної винагороди.

“Пам’ятайте про жінку Лотову…”, – попереджує нас Христос. Вона зупинилася на шляху виходу із Содому та перетворилася на стовп соляний! Не зупиняйтеся на шляху богопізнання: не “консервуйтеся”, не перетворюйтеся на “стовпи соляні” (сіль тут – консервант, символ духовної стагнації, зупинки розвитку). Чи не бачите, що на пропозицію Петра (Згадаймо гору Преображення) збудувати догматичні намети для Закону (Мойсея), Пророків (Іллі) та й Новозавітного Вчення (для Христа) Господь навіть не відповів?! Чи не бачите, що для того, щоб зцілити паралізовану віру нашу (уздоровлення розслабленого) необхідно розібрати “покрівлю”, зламати дах цього “намету”, відокремлюючого нас від Бога? Бо ні через двері (офіційним шляхом простого виконання традицій і обрядів номінальної церкви, що є суть обрядовірство), ні через вікна (вікна догматичного бачення, світогляду різних релігійних деномінацій, мертва буква теорії, власне догматизм) неможливо прийти до Ісуса, а значить і до спасіння (Ісус – “Ягве спасає”). Чи ж забули, що “Буква вбиває, а Дух животворить”?

“Якби ви знали, що це значить: Милості хочу, а не жертви!”, – сказав Господь до фарисеїв старозавітної церкви. “Якби ви знали!..”, – промовляє Він до фарисеїв від релігії і сьогоднішнього дня. Тоді б ви зрозуміли, що істина не в формі, але в суті; не в букві, але в дусі. І суть ця надзвичайно проста. Вона в одному слові: ВОЗЛЮБИ! А для цього першим ділом – ЗМИРИСЬ, – тобто прийми ближнього свого і обставини свого життя такими, якими вони є. І йди цим “суровим і ясним шляхом віри”. І підіймайся цією “лествицею смирення” на висоту досконалої любові – висоту істинного богопізнання, висоту богоспоглядання, висоту обоження.

“Не слід прив’язуватися до старих форм: боротьба за форми безплідна, смішна… Форма як зовнішність є випадковість, а випадковість минає, сама лише Істина пробуває навіки… А Істина є Христос (Смирення – ось духовне вчення Христове! – “Навчіться від Мене…”): зодягніться во Христа, і ви виявитеся у найкращому, найдавнішому і, разом із тим, у найсучаснішому одязі” (Святитель Ігнатій Брянчанінов).

Догмат – знак на шляху. Догматизм – ідол і тупик…


Наші групи в соціальних мережах:

Facebook: Олег Ведмеденко

Вконтакте: Олег Ведмеденко

Наші блоги в соціальних мережах. Додавайтесь: